Διατηρητέα Μονοκατοικία στη Δράμα

Πρόκειται για μονοκατοικία που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, ισόγειο, όροφο και β’ όροφο. H αρχική οικία, διώροφη και εκλεκτικιστικού ρυθμού, δεν κάλυπτε σε έκταση τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Για το λόγο αυτό, έγινε προσθήκη δεύτερου ορόφου για τους χώρους αναψυχής και το roof garden.

Εξωτερικά, προτιμήθηκαν διακοσμητικά στοιχεία της εποχής όπως ταμπλάδες και κορδόνια που καδράρουν το κάθε φάτνωμα ξεχωριστά. Το χρώμα είναι τεχνοτροπία που παραπέμπει σε γαλλικές όψεις, από όπου δανειζόταν πολλά στοιχεία η αρχιτεκτονική της εποχής. Τα κουφώματα διανοίχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν διακοσμητικά στοιχεία μεταλλικών λεπτομερειών, ώστε να πλαισιώσουν κατάλληλα και να κοντράρουν με το αυστηρό τους υλικό, τα μαλακά στοιχεία του υπόλοιπου διάκοσμου.

Εσωτερικά, λόγω της χρονολογίας του κτιρίου, τα ύψη ήταν χαμηλά, δεδομένων των συγχρόνων πλέον αναγκών. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ένα αίθριο διπλού ύψους στους χώρους διημέρευσης (σαλόνι, τραπεζαρία) που χρησιμοποιήθηκε και ως πλάτη αγκύρωσης μιας μεγάλης βιβλιοθήκης, πράγμα που είχε ζητηθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.

Τα υπνοδωμάτια, εκτός του ξενώνα, τοποθετούνται στον 1ο όροφο, και στον 2ο όροφο δημιουργείται playroom, jacuzzi και roof garden. Ο όροφος αυτός είναι αφιερωμένος στην αναψυχή και τη χαλάρωση.

Η επίπλωση των χώρων, έγινε σε πιο σύγχρονης αισθητικής έπιπλα, επιλέχθηκαν εταιρείες όμως με διαχρονικότητα σε λεπτομέρειες και υλικά, όπως Β&B Italia, Maxalto, Poliform κλπ. Οι επενδύσεις μαρμάρων προέρχονται όλες από το λατομείο που διαθέτει η οικογένεια, και αποτελούν έως κάποιο σημείο μοναδική παραγωγή για τις ανάγκες του σχεδιασμού.

Αρχιτεκτονική μελέτη: KOSTOGLOU ARCHITETTURA
Επίβλεψη κατασκευής: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Interior design: KOSTOGLOU ARCHITETTURA