Διπλοκατοικία στο Πανόραμα

Η μελέτη της διπλοκατοικίας στο Πανόραμα ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Κατερίνα Εφραίμογλου.

Πρόκειται για διπλοκατοικία στο νόμο Πανοράματος. Η κάθε μονοκατοικία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο, σοφίτα και πισίνα. Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των δομικών στοιχείων, τονίστηκαν ογκοπλαστικά τα δοκάρια που περιγράφουν τις όψεις σε όροφο και στέγη, καθώς την εγκιβωτίζουν, και τα κατακόρυφα τοιχία που οριοθετούν την κάθε κατοικία με μια απότομη χειρονομία. Εξωτερικά, οι όψεις αντιμετωπίστηκαν μονολιθικά, με ιδιά τεχνοτροπία τύπου κουρασανιτ και χωρίς επενδύσεις σε τοίχους. Το μόνο πιο θερμό και λεπτοκαμωμένο διακοσμητικό είναι τα συρόμενα σκίαστρα, καθώς ο προσανατολισμός της όψης είναι δυτικός.

Εσωτερικά, προτιμήθηκαν γήινοι τόνοι με το δρύινο ως κυρίαρχο στοιχείο, και σπασμένες παλ αποχρώσεις σε λεπτομέρειες και μικρότερης έκτασης όγκους. Η διαμπερότητα της κατοικίας ήταν κάτι που θέλαμε να αναδειχθεί, για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν μεγάλα ανοίγματα στην μπροστά και την πίσω όψη. Η εσωτερική υψομετρική διαφορά δεν εντάθηκε, αντίθετα έγινε πιο απαλή, χρησιμοποιώντας τη μισή ακμή ως καθιστικό. Οι χώροι υπνοδωματίων βρίσκονται στον όροφο, με το μάστερ δωμάτιο να προσφέρει και πρόσβαση σε τμήμα σοφίτας ως μέρος του βεστιαρίου.

Στο υπόγειο, ο ξενώνας και το playroom, ολοκληρώνουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Στο πίσω μέρος της διπλοκατοικίας, δημιουργήθηκε μια προστατευμένη αυλή που περιλαμβάνει μια ενιαία και για τις δύο κατοικίες πισίνα, όπου μακριά από την έκθεση του δρόμου, οι οικογένειες μπορούν να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν, απολαμβάνοντας τη θέα του Χορτιάτη.

Αρχιτεκτονική μελέτη: KOSTOGLOU ARCHITETTURA, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
Μελέτη τοπίου: ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΙΔΗΣ & ΤΑΣΟΣ ΡΟΙΔΗΣ