Έργα / Κατοικίες

Παραθαλάσσιο διαμέρισμα στη Νέα Κρήνη

Παραθαλάσσιο διαμέρισμα στη Νέα Κρήνη 2021

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης και έχει θεά στη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Η χρήση του προορίζεται για κατοικία λίγων ημέρων, παρόλα αυτά η οικογένεια που το κατοικεί είχε την ανάγκη δύο μπάνιων, σαλοκουζίνας, δύο υπνοδωματίων και ξενώνα.

Έχοντας μόνο 70 τ.μ. στα οποία έπρεπε να χωρέσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και μη θέλοντας να διατεθεί μόνο ένα άνοιγμα στους χώρους διημέρευσης, δημιουργήθηκαν συνδυαστικές χρήσεις χώρων. Έτσι για παράδειγμα ο ξενώνας, χρησιμεύει και ως οπτική επέκταση της κουζίνας, η νησίδα και ως έπιπλο τηλεόρασης κοκ.

Για το δάπεδο χρησιμοποιήθηκε ψαροκόκαλο chevron, σε όλη την έκταση του σπιτιού. Για το λόγο της έντονης διακόσμησης του δαπέδου, η νησίδα της κουζίνας σχεδιάστηκε με πόδια και όχι κλειστή ως κάτω, ώστε να αφήνει το δάπεδο να ρέει.

Διατηρητέα μονοκατοικία στη Δράμα

Διατηρητέα μονοκατοικία στη Δράμα 2021

Πρόκειται για μονοκατοικία που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, ισόγειο, όροφο και β’ όροφο. H αρχική οικία, διώροφη και εκλεκτικιστικού ρυθμού, δεν κάλυπτε σε έκταση τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Για το λόγο αυτό έγινε προσθήκη δεύτερου ορόφου για τους χώρους αναψυχής  και το roof garden.

Εξωτερικά, προτιμήθηκαν διακοσμητικά στοιχεία της εποχής όπως ταμπλάδες και κορδόνια που καδράρουν το κάθε φάτνωμα ξεχωριστά. Το χρώμα είναι τεχνοτροπία που παραπέμπει σε γαλλικές όψεις, από όπου δανειζόταν πολλά στοιχεία η αρχιτεκτονική της εποχής. Τα κουφώματα διανοίχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν διακοσμητικά στοιχεία μεταλλικών λεπτομερειών, ώστε να πλαισιώσουν κατάλληλα και να κοντράρουν με το αυστηρό τους υλικό, τα μαλακά στοιχεία του υπολοίπου διάκοσμου.

Εσωτερικά, λόγω της χρονολογίας του κτιρίου, τα ύψη ήταν χαμηλά, δεδομένων των συγχρόνων πλέον αναγκών. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ένα αίθριο διπλού ύψους στους χώρους διημέρευσης (σαλόνι, τραπεζαρία) που χρησιμοποιήθηκε και ως πλάτη αγκύρωσης μιας μεγάλης βιβλιοθήκης, πράγμα που είχε ζητηθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.

Τα υπνοδωμάτια, εκτός του ξενώνα, τοποθετούνται στον 1ο όροφο, και στον 2ο όροφο δημιουργείται playroom, jacuzzi και roof garden. Ο όροφος αυτός είναι αφιερωμένος στην αναψυχή και τη χαλάρωση.

Η επίπλωση των χώρων, έγινε σε πιο σύγχρονης αισθητικής έπιπλα, επιλέχθηκαν εταιρείες όμως με διαχρονικότητα σε λεπτομέρειες και υλικά, όπως Β&B Italia, Maxalto, Poliform κλπ. Οι επενδύσεις μαρμάρων προέρχονται όλες από το λατομείο που διαθέτει η οικογένεια, και αποτελούν έως κάποιο σημείο μοναδική παραγωγή για τις ανάγκες του σχεδιασμού.

Ισόγεια μονοκατοικία, Νέα Μεσημβρία, 2020

Ισόγεια μονοκατοικία, Νέα Μεσημβρία, 2020 2021

Η μονοκατοικία αναπτύσσεται  σε ένα ενιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας. Μέσα σε μόλις λίγα τετραγωνικά (100 κύριων χώρων και 20 βοηθητικών) έπρεπε να στεγαστούν χώροι διημέρευσης, δύο μπάνια, δύο υπνοδωμάτια και ένα μάστερ υπνοδωμάτιο.

Η βασική ιδέα είναι η διάρθρωση των χώρων γύρω από ένα ημίκλειστο αίθριο, που αποτελεί την εστία της κατοικίας, χώρο συνάντησης και τομής των χώρων, καθώς και σημείο έναρξης της πισίνας της κατοικίας.

Συνδυάζοντας τον παραπάνω κάναβο με τη γραμμική διάταξη που μόνο αυτή μπορούσε να κατασκευαστεί, λόγω περιορισμών ΝΟΚ, προκύπτουν οι χώροι διημέρευσης και οι δευτερεύοντες ως αντίβαρα στις δυο μεριές, με τους  χώρους ύπνων να καταλαμβάνουν το «λαιμό» της οικίας.

Έγινε μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο με γνώμονα τις ελάχιστες απώλειες ενέργειας, όταν π.χ. ανοίγει η πόρτα του σπιτιού ή όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στο Νότο.

Έτσι, προέκυψαν πέργκολες στο Νότο αλλά και πετάσματα στην είσοδο για αποφυγή του βορρά. Τα στοιχεία αυτά επεκτάθηκαν και ως διακοσμητικά για να ενοποιήσουν χώρους και να φτιάξουν γωνίες ανάπαυσης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού.

 

Κατοικία στο Πανόραμα

Κατοικία στο Πανόραμα 2020

Το έργο αφορά σε μια διώροφη μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με ισόγειο και δυο ορόφους. Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε το 1980, με πολυγωνικούς εξώστες και πολλά μορφολογικά στοιχεία χαρακτηριστικά της τότε αρχιτεκτονικής της περιοχής, όπως στέγη και ξύλινα rustic κουφώματα.
Το ολοκληρωμένο έργο σήμερα, ανακατασκευασμένο σε πιο λιτές γραμμές, έχει αποκτήσει μια φόρμα περισσότερο ορθοκανονική, με τα εξωτερικά πλήρη και κενά του να αποτυπώνουν τον κάναβο και τους άξονες κίνησης ή σημεία στάσης αντίστοιχα, όπως συμβαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Η επικλινής φύση του εδάφους στην περιοχή, προσφέρει θέα στο Θερμαϊκό κόλπο και ταυτόχρονα επαρκή ηλιασμό σε όλους τους χώρους διημέρευσης της κατοικίας, προσφέροντας μια σκηνογραφία σχεδόν μοναστηριακή μέσα από τα μακρόστενα κατακόρυφα παράθυρα και τους φεγγίτες.
Εξωτερικά, ως υφές του κτιρίου επιλέχθηκαν θερμά γκρι και γήινοι τόνοι ώστε να συνδυάζονται με το θερμό καφέ χρώμα των αλουμινίων και της βλάστησης . Στα δυο ερκερ που βρισκονται σε προβολή από το κτίριο, χρησιμοποιήθηκε τεχνοτροπία ironic oxidation, ώστε να παραπέμπει στις υφές του corten. Oι επιστρώσεις διατηρήθηκαν σε φυσικές υφές, όπως o γρανίτης και ο κυβόλιθος. Βασική ιδέα της επιλογής υλικών ήταν η αντιμετώπιση του φλοιού του κτιρίου ως ένα πιο σκληρό αλλά φυσικό υλικό που συνδυάζεται στο πράσινο τοπίο της περιοχής με τις ελιές και το καφετί χώμα.
Εσωτερικά επιλέχθηκαν τόνοι του άσπρου και γκρι στους χώρους διημέρευσης, μαζί με επενδύσεις σε ξύλο καρυδιάς και μάρμαρο ajax – συνδυασμός που κατοπτρίζει και τους εξωτερικούς συνδυασμούς της παλέτας υλικών και χρωμάτων. Στους χώρους των υπνοδωματίων οι τόνοι γλυκαίνουν, και χρησιμοποιείται δρύινο ξύλο σε δάπεδο και επενδύσεις για χαμηλότερους τόνους αντιθέσεων και μεγαλύτερη ηρεμία ανάμεσα στο λευκό και το ξύλο.

Κατοικία στη Θέρμη

Κατοικία στη Θέρμη 2020

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου μίας νεόδμητης μεζονέτας στη Θέρμη, συνολικού εμβαδού 160 τ.μ. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον όροφο οι χώροι διανυκτέρευσης. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν μία μοντέρνα και φωτεινή κατοικία με στοιχεία boho. Για να τονιστεί η μοντέρνα αισθητική της κατοικίας, επιλέχθηκε το λευκό χρώμα σε όλους τους εσωτερικούς τοίχους, το οποίο διακόπτεται από ταπετσαρίες σε αποχρώσεις του πετρόλ – pistachio για να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία. Στην κουζίνα βρίσκουμε τα πιο boho στοιχεία, καθώς αποτελεί την εστία του σπιτιού και τον κεντρικό χώρο διημέρευσης. Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σε λιτές, minimal γραμμές που δημιουργούν έντονες γεωμετρίες και καθαρά σχήματα.

Οι χρωματικές παλέτες που επιλέχθηκαν ήταν:
– Παλέτες του μπεζ για καναπέ και καρέκλες
– Παλέτες του πετρόλ και pistachio στις ταπετσαρίες στους χώρους διημέρευσης
– Καπλαμάς καρυδιάς και λευκή ματ λάκα για τα έπιπλα και την κουζίνα.
– Λευκό χρώμα για τους τοίχους και τα εσωτερικά κουφώματα

 

Διαμέρισμα στον Λευκό Πύργο

Διαμέρισμα στον Λευκό Πύργο 2019

To συγκεκριμένο έργο αφορά στον ανασχεδιασμό ρετιρέ 8ου ορόφου 80 τ.μ. πολυκατοικίας χτισμένης το ‘60, στην οδό Εθνικής Αμύνης Θεσσαλονίκης με θέα τον Λευκό Πύργο. Το διαμέρισμα αποτελείται από το σαλόνι, guest/ TV room, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, dining- room και κουζίνα.

Τα στοιχεία της πολυκατοικίας ανήκουν στην Αrt Deco με επιρροές από γαλλικής αρχιτεκτονικής διακοσμητικά στοιχεία τα οποία εντάχθηκαν και στο σχεδιασμό του διαμερίσματος. Στοιχεία που προϋπήρχαν, όπως οι μεταλλικές ράβδοι διατηρήθηκαν και λειτούργησαν ως ελαφρά διαχωριστικά στην τραπεζαρία. Επιπλέον αποκαταστάθηκαν έπιπλα της οικογένειας, ενώ τα καινούρια έπιπλα ακολούθησαν τη γραμμή του Art Deco και του εκτελεστικού στυλ.

Οι χρωματικές παλέτες που επιλέχθηκαν ήταν:
– Δρύινο για το δάπεδο (ψαροκόκαλο ισόβενο και σε παράλληλη διάταξη)
– Παλέτες του γκρι για πολυθρόνες και καρέκλες
– Παλέτες του ροζ για καναπέ και demo (πχ ταπετσαρία ντουλάπας στο guest room)
– Χρυσό και μπρούντζε για τα αξεσουάρ (μεταλλικά τραπεζάκια, φωτιστικά, πόμολα κλπ.)
– Μάρμαρο calacatta για λεπτομέρεις
– Καρυδιά για τα έπιπλα

Δημιουργήθηκε ένα νεό δωμάτιο- TV room, που λειτουργεί ως επέκταση του σαλονιού και ενοποιείται/ διαχωρίζεται μέσω μιας συρόμενης χωνευτής πόρτας σε άσπρη λάκα. Με την μετατόπιση των τοίχων δημιουργήθηκε walk-in closet/ laundry στο διάδρομο, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος αποθήκευσης και αισθητικά να φαίνεται σαν μια απλή υποχώρηση του τοίχου προς τα έξω, αφού η λάκα έχει το ίδιο χρώμα με αυτόν.
Η πρόθεση σχεδιασμού στο μπάνιο ήταν να παραπέμπει περισσότερο σε χώρο διημέρευσης, αφενός λόγω του μεγάλου όγκου του επίπλου νιπτήρα και αφετέρου ώστε να ανακαλείται μία σκηνογραφία άλλης εποχής, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό.
Τέλος, η κουζίνα σχεδιασμένη σε θηλυκές γραμμές, χωρίς ύπαρξη άγριων γωνιών διευκολύνει την κίνηση, ιδιαίτερα αφού εξυπηρετεί ένα τριπλό άξονα κίνησης. Επιπλέον χωνεύεται στον πάγκο ένα στρόγγυλο τραπέζι που εξοικονομεί χώρο χωρίς να εμποδίζει την μετακίνηση.