Projects / Residential

Κατοικία στο Πανόραμα

Κατοικία στο Πανόραμα 2020

Το έργο αφορά σε μια διώροφη μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με ισόγειο και δυο ορόφους. Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε το 1980, με πολυγωνικούς εξώστες και πολλά μορφολογικά στοιχεία χαρακτηριστικά της τότε αρχιτεκτονικής της περιοχής, όπως στέγη και ξύλινα rustic κουφώματα.
Το ολοκληρωμένο έργο σήμερα, ανακατασκευασμένο σε πιο λιτές γραμμές, έχει αποκτήσει μια φόρμα περισσότερο ορθοκανονική, με τα εξωτερικά πλήρη και κενά του να αποτυπώνουν τον κάναβο και τους άξονες κίνησης ή σημεία στάσης αντίστοιχα, όπως συμβαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Η επικλινής φύση του εδάφους στην περιοχή, προσφέρει θέα στο Θερμαϊκό κόλπο και ταυτόχρονα επαρκή ηλιασμό σε όλους τους χώρους διημέρευσης της κατοικίας, προσφέροντας μια σκηνογραφία σχεδόν μοναστηριακή μέσα από τα μακρόστενα κατακόρυφα παράθυρα και τους φεγγίτες.
Εξωτερικά, ως υφές του κτιρίου επιλέχθηκαν θερμά γκρι και γήινοι τόνοι ώστε να συνδυάζονται με το θερμό καφέ χρώμα των αλουμινίων και της βλάστησης . Στα δυο ερκερ που βρισκονται σε προβολή από το κτίριο, χρησιμοποιήθηκε τεχνοτροπία ironic oxidation, ώστε να παραπέμπει στις υφές του corten. Oι επιστρώσεις διατηρήθηκαν σε φυσικές υφές, όπως o γρανίτης και ο κυβόλιθος. Βασική ιδέα της επιλογής υλικών ήταν η αντιμετώπιση του φλοιού του κτιρίου ως ένα πιο σκληρό αλλά φυσικό υλικό που συνδυάζεται στο πράσινο τοπίο της περιοχής με τις ελιές και το καφετί χώμα.
Εσωτερικά επιλέχθηκαν τόνοι του άσπρου και γκρι στους χώρους διημέρευσης, μαζί με επενδύσεις σε ξύλο καρυδιάς και μάρμαρο ajax – συνδυασμός που κατοπτρίζει και τους εξωτερικούς συνδυασμούς της παλέτας υλικών και χρωμάτων. Στους χώρους των υπνοδωματίων οι τόνοι γλυκαίνουν, και χρησιμοποιείται δρύινο ξύλο σε δάπεδο και επενδύσεις για χαμηλότερους τόνους αντιθέσεων και μεγαλύτερη ηρεμία ανάμεσα στο λευκό και το ξύλο.

Κατοικία στη Θέρμη

Κατοικία στη Θέρμη 2020

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου μίας νεόδμητης μεζονέτας στη Θέρμη, συνολικού εμβαδού 160 τ.μ. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον όροφο οι χώροι διανυκτέρευσης. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν μία μοντέρνα και φωτεινή κατοικία με στοιχεία boho. Για να τονιστεί η μοντέρνα αισθητική της κατοικίας, επιλέχθηκε το λευκό χρώμα σε όλους τους εσωτερικούς τοίχους, το οποίο διακόπτεται από ταπετσαρίες σε αποχρώσεις του πετρόλ – pistachio για να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία. Στην κουζίνα βρίσκουμε τα πιο boho στοιχεία, καθώς αποτελεί την εστία του σπιτιού και τον κεντρικό χώρο διημέρευσης. Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σε λιτές, minimal γραμμές που δημιουργούν έντονες γεωμετρίες και καθαρά σχήματα.

Οι χρωματικές παλέτες που επιλέχθηκαν ήταν:
– Παλέτες του μπεζ για καναπέ και καρέκλες
– Παλέτες του πετρόλ και pistachio στις ταπετσαρίες στους χώρους διημέρευσης
– Καπλαμάς καρυδιάς και λευκή ματ λάκα για τα έπιπλα και την κουζίνα.
– Λευκό χρώμα για τους τοίχους και τα εσωτερικά κουφώματα

 

Διαμέρισμα στον Λευκό Πύργο

Διαμέρισμα στον Λευκό Πύργο 2019

To συγκεκριμένο έργο αφορά στον ανασχεδιασμό ρετιρέ 8ου ορόφου 80 τ.μ. πολυκατοικίας χτισμένης το ‘60, στην οδό Εθνικής Αμύνης Θεσσαλονίκης με θέα τον Λευκό Πύργο. Το διαμέρισμα αποτελείται από το σαλόνι, guest/ TV room, υπνοδωμάτιο, μπάνιο, dining- room και κουζίνα.

Τα στοιχεία της πολυκατοικίας ανήκουν στην Αrt Deco με επιρροές από γαλλικής αρχιτεκτονικής διακοσμητικά στοιχεία τα οποία εντάχθηκαν και στο σχεδιασμό του διαμερίσματος. Στοιχεία που προϋπήρχαν, όπως οι μεταλλικές ράβδοι διατηρήθηκαν και λειτούργησαν ως ελαφρά διαχωριστικά στην τραπεζαρία. Επιπλέον αποκαταστάθηκαν έπιπλα της οικογένειας, ενώ τα καινούρια έπιπλα ακολούθησαν τη γραμμή του Art Deco και του εκτελεστικού στυλ.

Οι χρωματικές παλέτες που επιλέχθηκαν ήταν:
– Δρύινο για το δάπεδο (ψαροκόκαλο ισόβενο και σε παράλληλη διάταξη)
– Παλέτες του γκρι για πολυθρόνες και καρέκλες
– Παλέτες του ροζ για καναπέ και demo (πχ ταπετσαρία ντουλάπας στο guest room)
– Χρυσό και μπρούντζε για τα αξεσουάρ (μεταλλικά τραπεζάκια, φωτιστικά, πόμολα κλπ.)
– Μάρμαρο calacatta για λεπτομέρεις
– Καρυδιά για τα έπιπλα

Δημιουργήθηκε ένα νεό δωμάτιο- TV room, που λειτουργεί ως επέκταση του σαλονιού και ενοποιείται/ διαχωρίζεται μέσω μιας συρόμενης χωνευτής πόρτας σε άσπρη λάκα. Με την μετατόπιση των τοίχων δημιουργήθηκε walk-in closet/ laundry στο διάδρομο, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος αποθήκευσης και αισθητικά να φαίνεται σαν μια απλή υποχώρηση του τοίχου προς τα έξω, αφού η λάκα έχει το ίδιο χρώμα με αυτόν.
Η πρόθεση σχεδιασμού στο μπάνιο ήταν να παραπέμπει περισσότερο σε χώρο διημέρευσης, αφενός λόγω του μεγάλου όγκου του επίπλου νιπτήρα και αφετέρου ώστε να ανακαλείται μία σκηνογραφία άλλης εποχής, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό.
Τέλος, η κουζίνα σχεδιασμένη σε θηλυκές γραμμές, χωρίς ύπαρξη άγριων γωνιών διευκολύνει την κίνηση, ιδιαίτερα αφού εξυπηρετεί ένα τριπλό άξονα κίνησης. Επιπλέον χωνεύεται στον πάγκο ένα στρόγγυλο τραπέζι που εξοικονομεί χώρο χωρίς να εμποδίζει την μετακίνηση.

Προκατασκευασμένη Κατοικία

Προκατασκευασμένη Κατοικία 2019

Οι σύγχρονες ανάγκες ζωής, η ελαχιστοποίηση της παραμονής των ανθρώπων στην κατοικία τους και η λαίμαργη αναζήτηση επιπλέον χώρου, οδηγούν πολλούς από εμάς στην ανάγκη αποτίναξης αυτού του άγχους και την επιλογή μιάς μικρής κατοικίας (minimum living) ως βέλτιστη λύση. Η πρόκληση του σχεδιασμού ενός χώρου, που θα πληροί μόνο τις βασικές ανάγκες, προϋποθέτει την αποσύνθεση και αποδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του τρόπου ζωής μας. Η αρχιτεκτονική σύνθεση εκ νέου, οδήγησε σε έξυπνες λύσεις, εκτός των ορίων του «άνετου» και του συνηθισμένου, και έδωσε στους χρήστες μια αίσθηση πως κατι σχεδιάστηκε ακριβώς για τα μέτρα τους και τις ανάγκες τους, αίσθηση που κάνει τον καθένα να αισθάνεται μοναδικός, έστω και σε μικρό χώρο.