Projects / Residential

Residence in Panorama

Residence in Panorama 2020

The building is a three storey residence in panorama, Thessaloniki, comprised of a ground floor and two floors above. The building was originally designed and built in 1980. On the outside of the original building hung polygonal balconies, which were a distinct characteristic of the architecture norm of the time. This was of course distributed with many more morphological elements such as the typical roof and the rustic window frames.
The completed building as it stands today, is redesigned in a simpler manner, it has taken on a more ortho-regular form, with the outer “void and solid” contrast making up the grid of the main design concept. This contrast also directs the movement flow as well as the stations while moving around the house and is in agreement with the same contrast (of solids and voids) as they are found on the inner part of the building. The view to Thermaikos bay is emphasized because of the natural slope of the area, this also helps the house have enough sunlight throughout the building, giving an almost monastic cinematic effect as the sunlight shines through the vertical windows and skylights.
Earthy tones and warm grey colors were chosen to paint the outer walls of the house in order to match the brown tones of the surrounding nature as well as that of the aluminum frames. The house has two bay-windows (erker in Dutch) which were painted with the ironic oxidation method, as to reference the corten textures. The rest of the elements are also chosen to have natural textures such as granite or cement blocks. The basic idea behind all of these choices was that the outer coat of the building was integrated into the natural surroundings, which consists of many olive trees and a lot of brown earth, as a rougher but natural element.
As a continuity of the materials one finds on the outside of the house, they will stumble upon white and grey tones matched with oak wood and ajax marble on the inside. In the bedrooms the tones and the materials sweeten; oak floors are placed under walls painted in calmer tones of white and grey with less contrast, providing the residents with a peaceful atmosphere.

Apartment with White Tower View

Apartment with White Tower View 2019

This project is a renovation of an 8th floor, 80 square meter, pent-house apartment located on Ethniki Aminis Street in Thessaloniki, with a White Tower view. The apartment consists of a living room, a guest/ TV room, a dining room, a bedroom, a kitchen and a bathroom.

The apartment building is decorated in the Art Deco style and has clear influence of French architectural motifs, all of which were integrated in the design of the apartment. A variety of elements that already existed, such as some metal pods, were reserved and used as space dividers in the dining room. The owners’ old furniture were also restored and placed in the apartment and any new furniture was chosen to be in the Art Deco and executive style.
The color pallets used were the following:
– Oak wood for the flooring (fishbone and parallel layout)
– Grey shades for seating
– Pink shades for the couch and demo (closet wallpaper in the guestroom)
– Gold and Bronze for accessories (metal tables, lights and door knobs)
– Calacatta marble for details
– Walnut wood for furniture

A new TV room was created as an extension of the living room which is consolidated/ separated through a hidden sliding door with white lacquer. With the relocation of the walls we created a walk-in closet/ laundry room in the hallway, so as to insure storage space as well as make an aesthetic statement because the result creates the illusion of the wall retreating outwards, since the lacquer has the same color.

The intension of the bathroom design was to create a living space for two reasons; firstly to create enough space for the large furniture the owners chose and secondly to refer to a scenery.

Lastly, the kitchen is designed with feminine lines, avoiding sharp edges in order to facilitate movement, especially because the kitchen is an axis of three paths. Also a round table is integrated in the kitchen bench which creates sitting places for three people without cutting off any movement direction.

Prefabricated House

Prefabricated House 2019

Contemporary needs, minimum time spent in the house and the greedy search for more and more space have led many people to “minimal living”. The design challenge which accompanies this space, which will only satisfy the basic needs, is the reconstruction of our way of living. This architecture synthesis leads to smart solutions, which challenge “comfort” and “conformation”, and gives users a sense that something was design to fit them like a glove, an sense which makes anyone feel unique, even in a small space.

Texture Apartment

Texture Apartment 2019

This project is a pent house on Egnatia Street, close to Agia Sofia, in the center of Thessaloniki. The needs pf the owners led to the fabrication of a bedroom in the front of the house. For this reason, during construction, we chose materials and special structures which hide the bedroom entrance from the rest of the living spaces, such a choice was the frameless door. Restorations of the owners old furniture were a big part of the project and any new gained furniture were chosen in grey tones (the same as the rest scheme of the house) in order to highlight teh exhisting furniture which had very bright colours and pop influences.

Cozy Kitchen Design

Cozy Kitchen Design 2019

The needs of families change when new members arrive at te home. This was the case in this particular project, the owners needed a more extrovert kitchen when compared with the rest of the spaces of the home, with a potential unification with the living room by abolishing the exhisting dining table which clustered up the whole space. These two needs (dinning and cooking) were united to create onw main movement axis, on which the user will move along the kitchen and end up at the rotonda- the meeting spot of the family. The materials used are bright and light so there will be a lighter tone in contrast with the adjoining living room.